
خط امام : همزمان با اعلام آمادگی مجدد کشورمان برای کمک به عراق برای مهار اقدامات گروهک تروریستی داعش، امریکا اعلام کرد: «ایران میتواند در تلاش جهانی علیه گروه داعش نقش داشته باشد».مواضعی که عصر جمعه به وقت محلی و در جلسه شورای امنیت سازمان ملل از سوی «جان کری» وزیر خارجه امریکا مطرح شد. […]
خط امام : همزمان با اعلام آمادگی مجدد کشورمان برای کمک به عراق برای مهار اقدامات گروهک تروریستی داعش، امریکا اعلام کرد: «ایران میتواند در تلاش جهانی علیه گروه داعش نقش داشته باشد».مواضعی که عصر جمعه به وقت محلی و در جلسه شورای امنیت سازمان ملل از سوی «جان کری» وزیر خارجه امریکا مطرح شد.
جلسهای که با هدف «مقابله با داعش» تشکیل شده و شرکت کنندگان در آن میکوشند راهکاری عملی برای مهار این گروه تروریستی بیابند.در ابتدای جلسه جان کری که کشورش ریاست دورهای بر این شورا را بر عهده دارد به غبیت ایران در اجلاس پاریس اشاره و تأکید کرد:«هرچند ایران به ائتلاف نظامی مبارزه با داعش خوانده نشده است، اما همچنان میتواند در تلاش جهانی علیه گروه داعش نقش داشته باشد». وزیر خارجه ایالات متحده گفت ائتلاف برای از میان بردن داعش صرفاً نظامی نیست و جنبههای مختلفی دارد که تقریباً همه کشورهای جهان میتوانند در آن نقش داشته باشند.
راهکارهای هفتگانه ایران
بعد از سخنان وی «عباس عراقچی» که به دلیل فشردگی برنامههای کاری محمد جواد ظریف به عنوان نماینده ایران در این شورا حضور یافته بود، ضمن برشمردن مساعدتهای ایران به دولت عراق برای مهار داعش، استراتژی کشورمان را برای مقابله با این گروه تروریستی در منطقه تشریح کرد.
به گفته عراقچی جمهوری اسلامی ایران تنها کشور منطقه است که همزمان توانایی و عزم راسخ برای کمک به دولت عراق دارد؛ همچنین تاکنون برای کمک به همه کسانی که توسط داعش تهدید شدهاند با آن همکاری و هماهنگی کرده است.
به گفته وی، ایران از ابتدا با این چالش مقابله کرده و بغداد، اربیل و آمرلی را از دست داعش نجات دادهاست. همچنین مستشاران و کمکهای ایران، پیش از رسیدن هر کمک دیگری آنجا مستقر شده بودند.وی در ادامه با تأکید بر اینکه «دولت ایران به همین شکل برای کمک به دولت عراق و دیگر دولتهای تهدیدشده توسط داعش آماده است» راهبرد پیشنهادی ایران برای مقابله با داعش را تشریح کرد.
راهبردی که بر اساس آن از هنجارها و اصول قوانین بینالمللی و مفاد منشور سازمان ملل متحد در اجرای اقدامات نظامی علیه گروههای تروریستی تبعیت شده است. «افزایش حمایت از دولت عراق در مبارزه با داعش» «ترغیب همه کشورها و بهره برداری از همه تواناییها در منطقه برای مبارزه علیه افراطگرایی و تروریسم»، « استمرار و پیوستگی مبارزه با داعش در هرجایی که این گروه تروریستی حاضر است»، «حل و فصل مسالمتآمیز بحران سوریه از طریق ترغیب راهکار سیاسی»، «تعامل با همه کشورهای منطقه و بازیگران بینالمللی به منظور جلوگیری از دسترسی تروریستها به منابع مالی» و «پایان دادن به اشغال سرزمینهای اعراب توسط رژیم اسرائیل» از جمله راهکارهای هفت گانهای بود که از سوی عراقچی مطرح شد.
تردید درباره جدی بودن موضع دولت امریکا
اظهارات نماینده ایران در نشست شورای امنیت سازمان ملل و جان کری وزیر خارجه امریکا درباره نحوه همکاری کشورها در مقابله با داعش در شرایطی مطرح شد که در چند هفته گذشته محافل سیاسی و رسانهای خارجی، بحران تروریستی عراق را در صدر بررسیهای خود قرار دادهاند. پایگاههای خبری جهان با انعکاس سخنان اخیر مقام معظم رهبری و اشاره به تلاشهای امریکا برای همراه کردن ایران با مواضع خود درباره نحوه مبارزه با داعش، سخنان مسئولان دو کشور را رصد میکنند.
در همین راستا بود که پایگاه اینترنتی پیبیاس با اشاره به پیوستن فرانسه به ائتلاف امریکایی ضد داعش، نظر محمدجواد ظریف را درباره اثرگذاری چنین راهبردی برای مقابله با تروریسم جویا شد.
وزیر امور خارجه هم در پاسخ گفت: ما در خصوص جدی بودن دولت امریکا برای مبارزه با تروریسم قانع نشده ایم. اطمینان دارم که آنچه اخیراً در کاخ سفید و سنا روی داد و اینکه درخواست رئیس جمهوری امریکا برای تأمین مالی مخالفان سوری به تصویب رسید، با تلاش برای مبارزه با تروریسم مطابقت ندارد.وی افزود: معتقدم جامعه جهانی باید دریابد که داعش تهدید و چالشی مشترک است و پاسخی مشترک را میطلبد. از نظر ما، پاسخ باید از جانب منطقه صورت گیرد و از سوی جامعه جهانی حمایت شود نه اینکه برعکس باشد.