
خط امام : جنایتهای «داعش» حدومرزی نمیشناسد و این البته خبر جدیدی نیست. سربریدن غیرنظامیان، خریدوفروش بردگان جنسی و نسلکشی اقلیتهای قومی و مذهبی کم بود، بهکارگیری سلاحهای شیمیایی نیز به این لیست سیاه بلندبالا اضافه شد در حالیکه پیش از این، زمزمههایی از بهکارگیری سلاحهای شیمیایی علیه غیرنظامیان در شهر کوبانی به گوش میرسید، […]
خط امام : جنایتهای «داعش» حدومرزی نمیشناسد و این البته خبر جدیدی نیست. سربریدن غیرنظامیان، خریدوفروش بردگان جنسی و نسلکشی اقلیتهای قومی و مذهبی کم بود، بهکارگیری سلاحهای شیمیایی نیز به این لیست سیاه بلندبالا اضافه شد در حالیکه پیش از این، زمزمههایی از بهکارگیری سلاحهای شیمیایی علیه غیرنظامیان در شهر کوبانی به گوش میرسید، گزارش رسمی مقامات عراقی حکایت از آن دارد که گروه تروریستی «داعش» از گاز «کلر» علیه سربازان دولتی آن کشور استفاده کردهاند. یک مقام وزارت دفاع عراق با تایید این گزارش، اعلام کرده است روز 15سپتامبر، 11افسر پلیس عراقی در شهر دولویه هدف حملات شیمیایی «داعش» قرار گرفتهاند. این حمله در پی تبادل آتش بین شبهنظامیان «داعش» و اعضای قبیله سنی جبور در شمال پایتخت رخ داده است.
به گزارش واشنگتنپست و بهنقل از یکی از بازماندگان حادثه، افسران پلیسی که قصد حفاظت از شهر در برابر ورود تروریستها را داشتند، در پی انفجاری عجیب که دودی زردرنگ به همراه داشت، به بیمارستان منتقل شدند. این سربازان که توانایی ایستادن بر روی پاهای خود را نداشتند، دچار تنگینفس و سوزش چشم شدید بودند؛ علايمی که بهرغم ترس اولیه پزشکان از مسمومیت با گاز اعصاب یا فسفر، نشان از آن داشت که سربازان هدف حمله با گاز کلر قرار گرفتهاند. خریدوفروش کلر از نظر قانونی مجاز، اما استفاده گسترده از آن بهعنوان سلاح برای کشورهایی که به پیمان منع کاربرد سلاحهای شیمیایی پیوستهاند، ممنوع است. حمله شیمیایی ماه پیش از سوی «داعش»، اگرچه اولین مورد رسمی تاییدشده از نوع خود است، اما قطعا تنها مورد نیست.
وزارت دفاع عراق اخیرا طی بیانیهای از بهکارگیری گاز کلر توسط تروریستهای «داعش» در حملات کنارجادهای و همچنین در نزدیکی تصفیهخانههای آبی خبر داده که منبع دستیابی آنان به کلر بوده است؛ حملاتی ناموثر و ابتدایی که به باور وزارت دفاع عراق، برای تضعیف روحیه عموم مردم و بهخصوص نیروهای مسلح آن کشور صورت گرفته است. نگرانیها درباره احتمال حملات شیمیایی هنگامی قوت گرفت که تابستان امسال، مقامات عراقی در نامهای به سازمانملل از وجود حدود دوهزارو500 سلاح شیمیایی حاوی گاز اعصاب سارین در مرکز شیمیایی«المثنی» خبر دادند که در ماه ژوئن به دست نیروهای «داعش» افتاده بود. مرکز المثنی که در شمال بغداد قرار دارد، در جریان جنگ خلیجفارس هدف حملات ایالات متحده قرار گرفت. اما پس از پخش فیلم دوربینهای مداربسته این مرکز که نشان از دستیابی نیروهای «داعش» به سلاحهای شیمیایی این مرکز داشت، مقامات آمریکایی اعلام کردند سلاحهای شیمیایی موجود در این مرکز بسیار قدیمی بوده و قابلیت استفاده ندارند.
«کوبانی»، هدف حملات شیمیایی
ایالاتمتحده که دوسال پیش و در واکنش به حملات شیمیایی علیه شورشیان سوری، تا آستانه جنگ پیش رفته بود، در نهایت با دولت سوریه بر سر نابودی تمامی ذخایر سلاحهای شیمیایی آن کشور به توافق رسید. اما از آنجایی که هیچگونه آماری از تمامی سلاحهای شیمیایی دولت سوریه در دست نبود، همواره بیم آن وجود داشت که نیروهای «داعش» به بخشی از این ذخایر دست پیدا کنند؛ احتمالی که ظاهرا با گزارشهای رسیده از کوبانی در مورد وقوع حملات شیمیایی، تحقق یافته است. در حالیکه پزشکان کوبانی به علت کمبود تجهیزات، هنوز علت اصلی ناهوشیاری، تنگینفس و سوزش چشم ساکنان شهر کوبانی در سهشنبه گذشته را تشخیص نداده و قصد آن دارند تا بیماران را به بیمارستانی در شهر «سوروک» ترکیه اعزام کنند، مقامات و پزشکان محلی کشتهشدن تعدادی از مبارزان کرد مدافع خلق در اثر حملات شیمیایی را تایید کردهاند. دکتر نعسان احمد، وزیر بهداشت کانتون کوبانی و یکی از چهار پزشک باقیمانده در این شهر، بر این باور است که سوختگیها و نقاط سفید موجود در بدن سربازان که بدون هیچگونه زخم قابلمشاهده یا خونریزی خارجی کشته شدند، موید آن است که این سربازان هدف حمله شیمیایی قرار گرفتهاند.
نفت، سلاحی جدید علیه «داعش»
اکنون که «داعش» حتی از بهکارگیری سلاحهای شیمیایی نیز ابایی ندارد و به پیشرویهای خود در عراق و سوریه ادامه میدهد، جامعه بینالملل نیز در پی پاسخی مشابه است؛ اما اینبار نفت را جایگزین کلر کرده است. دولت آمریکا، بهعنوان رهبر خودخوانده ائتلاف جهانی علیه «داعش»، درصدد است تا با تحریم کشورهای خریدار نفت «داعش»، درآمدهای روزانه یکمیلیوندلاری این گروه تروریستی از طریق فروش نفت را مختل کند. حملات هوایی نیروهای ائتلاف به مراکز نفتی تحت سلطه «داعش»، اگرچه توانسته درآمد روزانه «داعش» حاصل از فروش نفت در بازار سیاه را که سال گذشته به دومیلیوندلار بالغ میشد، کاهش دهد، اما مانع از پیشروی ماشین جنگی «داعش» نشده است. «باراک اوباما» رییسجمهوری آمریکا، روز پنجشنبه به خریداران اصلی نفت «داعش» هشدار داد که دولت او از این پس رویکردی سختگیرانهتر در پیش خواهد گرفت.
«دیوید کوهن» معاون امور مبارزه با تروریسم و اطلاعات مالی وزارت خزانهداری در اینباره گفت که «داعش» نفت را با قیمتهای بسیار پایین به گروه متنوعی از واسطهها از جمله ترکیه (که این نفت را بار دیگر میفروشد) و کردها که بار دیگر آن را به ترکیه میفروشند، به فروش میرساند. این درحالی است که کاهش جهانی قیمت نفت نیز ضربهای دیگر به گردش مالی تبهکاران «داعش» است. رابطه معکوس صلح و قیمت نفت، اینروزها درباره ستیزهجوییهای «داعش» در عراق و سوریه صادق نیست. دلیل آن نیز، گذشته از تلاش سیاستگذاران اوپک برای پاییننگاهداشتن قیمت نفت بهمنظور محدودکردن منابع مالی تروریستها، روشن است. «داعش» با وجود کنترل بزرگترین میادین نفتی سوریه و حدود 60درصد از تولید نفت این کشور، در سال2013 بهعنوان سیودومین تولیدکننده نفت جهان، تنها 3/0درصد از تولید جهانی را به خود اختصاص داده است. این درحالی است که آنان باوجود تصرف برخی میادین نفتی عراق، هنوز نتوانستهاند مسیر خود را به جنوب آن کشور که میزبان بزرگترین میادین نفتی خاورمیانه است، باز کنند. آنطور که پیداست، نفت، این روزها به شمشیری دولبه علیه «داعش»یها بدل شده است. هوشیاری جامعه جهانی میتواند پایانی غیرخشونتآمیز بر گرداب خونین عراق و سوریه رقم بزند.