خط امام : وزیر نفت روحانی طرف سعودی را متهم کرد که برای منافع زودگذر سیاسی قیمت نفت را به گروگان گرفته است لحن اعتراض تهران علیه سعودی زمانی تندتر شد که علیالنعیمی وزیر نفت عربستان گفت که نفت حتی اگر 20 دلار شود تولید خود را کاهش نمیدهیم. به گزارش خط امام ، دیروز […]
خط امام : وزیر نفت روحانی طرف سعودی را متهم کرد که برای منافع زودگذر سیاسی قیمت نفت را به گروگان گرفته است لحن اعتراض تهران علیه سعودی زمانی تندتر شد که علیالنعیمی وزیر نفت عربستان گفت که نفت حتی اگر 20 دلار شود تولید خود را کاهش نمیدهیم.
به گزارش خط امام ، دیروز در نشست داغ بهارستان وزیر نفت روحانی در اظهاراتی صریح انگشت اتهام را به سمت سعودیها نشانه رفت و مقامهای ریاض را متهم کرد که برای منافع سیاسی زودگذر خویش از حربه قیمت نفت بهره میگیرند.
پیش از این شخص رئیس جمهور با زبان هشدار اعلام کرده بود که سقوط قیمت یک دسیسه سیاسی است. لحن اعتراض تهران به طرف سعودی زمانی تندتر شد که علیالنعیمی وزیر نفت عربستان گفته بود: قیمت نفت حتی اگر تا 20 دلار کاهش یابد میزان تولید خود را کاهش نمیدهیم. بهگفته ناظران سیاسی، سعودیها بعد از شکستهای پیدرپی در بحران سوریه و ماجرای داعش برای انتقامگیری از تهران این سیاست را پیش گرفتهاند.
آنچه در نشست دیروز بهارستان گذشت
در آستانه بررسی لایحه بودجه سال آینده روز گذشته دو عضو اقتصادی کابینه راهی مجلس شدند. محمد باقر نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی در جلسه شورای مرکزی فراکسیون اکثریت حاضر شد و بیژن زنگنه وزیر نفت هم در جلسه غیر علنی مجلس شرکت کرد. حضور زنگنه در بهارستان در شرایطی است که افت محسوس قیمت نفت در چند ماه گذشته حرف و حدیثها و پیشنهادهای مختلفی را معطوف به تأثیرات این پدیده بر اقتصاد کشور و بخصوص بودجه سالجاری و سال آینده به دنبال داشته است. مشخصاً برخی از نمایندگان مجلس تأکید کردهاند که قیمت 72 دلاری که دولت در لایحه برای قیمت هر بشکه نفت خام پیشنهاد کرده است نیازمند تجدید نظر است. برخی دیگر از مجلسیها نگران کسری بودجه و کاهش اعتبارات عمرانی هستند.
با این حال مسئولان دولتی و بخصوص نوبخت سخنگوی دولت بارها تأکید کرده اند که تدابیر ویژه برای مواجهه با شرایط جدید اندیشیده شده است. در بودجه پیشنهادی دولت برای سال 94 سهم درآمدهای نفتی 70 هزار میلیارد تومان یعنی حدود 30 درصد در نظر گرفته شده است. بر اساس اظهارات نمایندگان در جلسه غیر علنی دیروز، وزیر نفت درباره دلایل افت قیمت نفت و تدابیر و تمهیداتی که دولت برای جبران این کاهش در نظر گرفته توضیح داده است. در این جلسه همچنین سه نفر از نمایندگان مجلس درباره همین موضوعات نطق کردهاند که زنگنه درباره دغدغهها و سؤالات آنها نیز پاسخ داده است. ایرج ندیمی عضو کمیسوین اقتصادی مجلس به خبرنگار «ایران» گفت که بیشترین اشکالی که نمایندگان دارند پیشنهاد 72 دلاری دولت برای قیمت نفت در بودجه سال آینده است بخصوص که قیمت نفت از این حد و مرزها هم پایینتر آمده است. به گفته وی آقای زنگنه درباره سوابق، عقبهها و پشت پرده کاهش قیمت نفت و نحوه مواجهه با این موضوع به لحاظ مدیریتی توضیحاتی دادند. نماینده لاهیجان افزود: وزیر نفت تصریح کرد که یک ریشه پدیده افت قیمت نفت به توطئه سیاسی عربستانیها برمیگردد و ریشه دیگرش به عرضه نفت سبک توسط امریکا و یک بخش ماجرا هم به نوع رکود یا رشد جهانی بر میگردد.
این عضو فراکسیون رهروان ادامه داد: عمده مباحث جلسه غیر علنی پیرامون شرایط نفتی و چگونگی حفظ بازارهای ایران و مدیریت شرایط بود که اقتصاد ما در سالجاری و سال آتی دچار آسیب جدی نشود.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا توضیحات وزیر نفت در خصوص مدیریت شرایط برای نمایندگان قانعکننده بود، گفت: دولت معتقد است که شرایط پیش آمده را با مکانیسم تخصیص میتواند مدیریت کند. مسئولان دولتی میگویند وقتی ما لایحه بودجه را بستیم قیمت 72 دلار منطقی بود و یک بحث هم این است که اساساً اگر با همین قیمت هم بسته شود اتفاق خاصی نمیافتد چون همین بودجه سالجاری را که 211 هزار میلیارد تومان بستیم 180 هزار میلیارد تومانش محقق شد و 31 هزار میلیارد آن محقق نشد بنابر این در بدترین حالت این 31 هزار میلیارد تومان میشود 35 هزار میلیارد تومان.